Stefan Ladhe: SHI för målvakter

Jag tänkte börja med en kort historiebeskrivning.

När Thomas Magnusson och jag jobbade i Djurgården Hockey anordnade vi sommarcamper i DIF´s regi. Camperna hölls något år i Haninge och något annat i Nynäshamn. Målvaktscamper fanns inte i Sverige på den här tiden, i början av 90 talet. Vi gjorde då ett upplägg som är väldigt likt det vi sedan fortsatte med i SHI´s regi 1998. Det som var nytt då, när vi startade SHI, var dels att vi hade målvaktscamper ”året om” vilket enligt IIHF (Internationella Ishockey Förbundet) var något som ingen annan anordnade någonstans i hela världen. En annan nyhet var att vi anordnade camper för utespelare med fokus på individen, vilket heller inte funnits som aktivitet under säsongen. I Kanada och USA fanns liknande upplägg men då bara under somrarna.

Vi var först. Det kanske inte var så konstigt, Thomas var även först som anställd målvaktstränare i elitserien då han började i Djurgården 1984.

Men det tog inte många år innan vi fick kollegor som startade upp liknande campverksamheter för målvakter.

I november 1998 hade vi vårt första ispass i SHI´s regi. Då var jag ensam instruktör i det nystartade företaget. Mats Emanuelsson jobbade som utvecklingsansvarig på Svenska ishockeyförbundet och det tog ungefär ett halvår innan han kom med fullt ut. Thomas jobbade med Djurgården, vilket han skulle fortsätta med ett tag till. Ispasset ja, det hade jag i Salems Ishall ett sk ”on ice” pass då jag hade 3-4 målvakter i en zon. En av de första eleverna var Janne Öhman, 12 år. Senare målvaktstränare i Södertälje SK, Djurgårdens IF och i KHL.

On ice verksamheten växte sedan och under en period hade vi två tillfällen i veckan i två ishallar. En på södra sidan om stan (Salem/ Haninge/ Mälarhöjden) och en på norra (Skå/ Grimsta IP/ Enebyberg/ Viggbyholm) då både målvakter och utespelare jobbade med individuell teknik. De flesta elever hade klippkort, med tre, fem eller tio förbetalda träningspass med olika teman.

Vi fick tidigt kontakt med klubbar som ville ha träning för sina målvakter på hemmarinken. Norrtälje var en av de första, med en 10 årig Eddie Läck i den yngsta gruppen. Rimbo var en annan och den första privateleven hade jag i Hallstavik. Hammarby IF var det första a-laget att utnyttja mina tjänster i SHI´s regi.

Den första campen vi anordnade var på jullovet 1998 i Allhallen, Skå. Välbesökt! Det här funkade! Vi hade lyckats marknadsföra det nya företaget tillräckligt för att fylla första campen! Det var häftigt. Allhallen var en ishall som blev vårt hem i många år framöver för såväl camper som on ice träningar. Christoffer Heino-Lindberg var en flitig SHI elev, han gjorde några camper med plockhandsken på vänster hand för att en dag komma med plocken på högern, för att testa, det kändes bra och han fortsatte så. Spelade senare elithockey i bla Hammarby, AIK och Färjestad. En annan som reste långt för målvaktscamperna utanför Stockholm, var en 12 årig Bodenkille vid namn Daniel Larsson, senare bla i Djurgården, HV71, AIK och Luleå men också i Detroits farmarlag Grand Rapids och Tre Kronor.

I slutet av 90 talet var det inte många klubbar som hade egna målvaktstränare. Det fanns heller inte någon kursverksamhet att tala om för målvaktstränare så vi anordnade sådana, på samma sätt som för spelarna, med få deltagare och individen i centrum. En av de som tog sig ner till Stockholm för att gå på kurs var Krister Holm, som sedan många år är målvaktstränare i Skellefteå AIK. Vi fyllde en lucka för många målvaktstränare under den här tiden. Men också för målvakterna, våra sommarcampsveckor var fullbokade redan före jul under många år.

Som målvakt på SHI skiljer det sig väldigt lite i koncept och idé för de som går på camper nu i jämförelse med de som gick då vi startade upp 1998.

Det är klart att vi ständigt testar olika upplägg på träning och att de flesta övningar är annorlunda. Tekniken för feedback har gått ifrån skriftliga omdömen, till fotografier med pilar, sträck och kommentarer till film på CD/ DVD, USB till det vi har nu med Winnerheads.

Det som inte skiljer sig från tidigare är att individen står i centrum. De får mycket uppmärksamhet i form av samtal, feedback, utvärdering och tips. Efter en camp åker målvakterna hem med större medvetenhet och självförtroende. Jag vågar också påstå att intresset för hockeyn och målvaktsspelet har ökat en del efter en camp hos oss.

Tänk att som målvakt få sitta i ett omklädningsrum med nio kompisar som tycker om samma sak som jag själv gör. Det är väldigt tyst de första tio minuterna men sen är de flesta igång och en tvådagarscamp eller för den delen en femdagarscamp på sommaren går alldeles för fort! Det och att eleverna blir sedda på ett sätt som de inte är vana vid gör att många kommer tillbaka till våra camper. Så har det varit sedan starten 1998 och så är det fortfarande!

Vi tycker att hockey är kul och det hoppas jag våra elever märker! Fördelen med att vi har få elever per instruktör är att lärandet blir lugnt, ingen stress eller stök runt omkring. Oavsett om du varit hos oss någon eller flera gånger, eller aldrig varit hos oss:

Välkommen till SHI och våra camper under säsongen!

/Stefan Ladhe, medgrundare SHI

[mk_button dimension=”flat” corner_style=”rounded” size=”large” icon=”mk-icon-chevron-right” url=”http://hockeyinstitute.se/kontakta-oss/” align=”center” el_class=”ansokpopup” bg_color=”#003361″ btn_hover_bg=”#003361″ btn_hover_txt_color=”#ffffff”]BOKA CAMP![/mk_button]